NL | FR
foto

Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje

Harmonia axyridis

Beschrijving

Dit cirkelronde kevertje heeft een erg gevarieerd voorkomen zoals de naam al aangeeft. De kleur van de dekschilden kan immers erg verschillen. Er zijn drie hoofdvormen: een oranjerode vorm met 0 tot 18 zwarte stippen en twee zwarte vormen met 2 of 4 grote rode stippen. Een typisch kenmerk is de tweekleurige onderzijde bestaande uit een donkerbruin centrum en een oranje randzone.

Biodiversiteit

Lieveheersbeestjes vormen een prima alternatief voor bestrijdingsmiddelen. Volwassen lieveheersbeestjes eten immers tot 3000 bladluizen per maand. Andere voeden zich met meeldauwschimmel.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje overleeft bij temperaturen tot -10° en wordt actief vanaf 9°, waardoor het ook in ons klimaat goed gedijt. Gedurende de 6 maanden van haar leven legt het diertje niet minder dan 3800 eitjes.
 

Bedreiging

De invoering van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje leek een goede zaak voor de biologische bestrijding van bladluizen maar blijkt nu drastische gevolgen te hebben voor onze inheemse lieveheersbeestjes. De exoot blijkt immers agressief te zijn en verorbert, bij gebrek aan bladluizen, zonder schroom andere soorten lieveheersbeestjes. Daarom is het belangrijk dat de aantallen van het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje zo beperkt mogelijk blijven. Het is dan ook onthutsend dat dit diertje nog steeds wordt verkocht in gespecialiseerde centra.

Het kevertje blijkt ook voor de mens steeds meer een nachtmerrie. In het najaar dringt het in grote aantallen woningen binnen om soms met duizenden samengepakt te overwinteren, met allerlei overlast tot gevolg.
 

Wist je dat?

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje verorbert ook bladluizen (of andere lieveheersbeestjes) in wijngaarden. Wanneer het diertje per ongeluk samen met de druiven wordt verwerkt, levert dat wijn op waarvan de smaak wordt beschreven als die van ranzige pindaboter of verrotte spinazie, en die dus niet meer kan worden verkocht. Dit fenomeen treedt reeds op bij de verwerking van slechts 1 kevertje per liter...

Meer weten?

Nieuwsgierig naar meer? Klik dan hier.

Algemene informatie over lieveheersbeestjes vind je op de website van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en op deze website van onze Noorderburen.

© foto: Eric Hantson

Deel