NL | FR
foto

Merel

Turdus merula

Beschrijving

De merel is van een schuwe bosvogel geëvolueerd naar een brutale, met succes broedende vogel in dorpen en steden. Zijn zang is erg divers en melodieus en een typisch geluid tijdens een late lenteavond. Merels zijn meestal geen trekvogels, al zakken sommige noordelijke vogels wel naar het zuiden af. Je ziet ze zelden met meer dan twee, alleen bij langdurige kou en sneeuw kunnen ze met vele tientallen op valappels afkomen. Mannetjes en vrouwtjes verschillen van elkaar, zwart vs bruin.

Biodiversiteit

De merel, ook wel zwarte lijster genoemd, trekt het hele jaar door regenwormen uit de grond en vangt allerlei insecten en andere ongewervelden door ijverig bladafval om te draaien. Hij heeft een gemengd menu. In bepaalde tijden van het jaar vormen de vruchten van meidoorn, hulst, vlier en taxus een belangrijke voedselbron. Katten en sperwers lusten wel een merel en zijn dan ook zijn voornaamste belagers.
 

Bedreiging

De merel is de meest verspreide vogelsoort en niet bedreigd. Het feit dat hij een ‘laagvlieger’ is maakt wel dat hij nogal eens geregistreerd wordt als verkeersslachtoffer.

Wist je dat?

Bij sommige donkere vogels zoals de merel kan een pigmentstoornis, leucisme voorkomen. Dat is niet hetzelfde als albinisme waarbij de vogel volledig wit is en zijn ogen rood. Bij leucisme gaat bij het vogelembryo iets fout bij de aanleg van de kleurcellen. Het resultaat is soms een witte, maar vaker een bonte merel met witte en zwarte of grijze plekken. Dergelijke buitenbeentjes worden nogal eens verjaagd en slagen er zelden in om een territorium te veroveren en jongen groot te brengen.

Een merel die met gespreide vleugels op de grond in de zon zit, ligt niet op apegapen, maar is dan aan het genieten van een zonnebad.
 

Meer weten?

Meer informatie over het project ‘Vogels voeren en beloeren’ van Natuurpunt vind je hier. Op deze website vind je ook meer info over tuinvogels.

Tip

Maak voor de merel meer dan één voederplaats in de tuin, merels zijn agressief tegen elkaar, zeker tegen vogels van hetzelfde geslacht.

© foto: Wim van Oosterum

Deel