NL | FR
foto

Egel

Erinaceus europaeus

Beschrijving

De egel is een zoogdier en behoort tot de insecteneters, hoewel hij eigenlijk een alleseter is. Egels zijn vooral gekend als de stekelige diertjes die zichzelf kunnen oprollen bij gevaar. Zien doen ze niet zo goed, horen en ruiken des te beter. Egels houden een winterslaap waarbij de lichaamstemperatuur daalt (van 35 naar 8 graden!) en de ademhaling en hartslag vertragen, zodat hij de winter doorkomt zonder teveel energieverbruik.

Biodiversiteit

De voortplanting moet bij de egel, gezien de niet minder dan 8000 stekels, zeer voorzichtig gebeuren. Na een dertigtal dagen worden drie tot zes dove, blinde en zowat kale jongen geboren, met al wel enkele zachte stekels.

Een egel in je tuin doet dienst als gratis en natuurlijk verdelgingsmiddel: hij doet er zich te goed aan slakken, regenwormen, rupsen, kevers, spinnen en duizendpoten. Daarnaast eet hij ook paddestoelen, noten en sporadisch een kikker of klein knaagdier. Zelf staat hij op het menu van de das, vos, ransuil en steenmarter.
 

Bedreiging

Jaarlijks komen tienduizenden egels om in het verkeer. De veelheid aan wegen zijn een dodelijke barrière op zoek naar voedsel. Dit heeft een duidelijk effect op het aantal egels dat in bepaalde gebieden sterk is afgenomen. Wie een dode of gewonde egel aantreft op het Vlaamse wegennet, kan dat voortaan melden op www.dierenonderdewielen.be

Mensen zetten vaak een schoteltje melk buiten. Egels drinken er wel van, maar krijgen dan diarree, drogen uit en gaan dood. Ook het gebruik van pesticiden in de tuin maken wel eens dat egels er het loodje bij neerleggen omdat hun eten erdoor is vergiftigd.
 

Wist je dat?

Een egel mag je in zijn winterslaap niet storen. Het diertje begint dan rond te lopen en tevergeefs voedsel te zoeken met de dood als gevolg.

Albinisme of het ontbreken van de pigmentkleur melanine komt ook bij egels voor. Haar en huid zijn dan witgekleurd en de ogen rood.
 

Meer weten?

Wil je meer weten over het wel en wee van de egel, bezoek deze website dan eens.

Tip

Je kan met weinig inspanning je tuin egelvriendelijk maken: een stukje verwilderde tuin, een hoop takken en bladeren of een houtmijt zijn genoeg. Ook een egelkoepel kan hem aansporen om in je tuin te komen wonen. Het is belangrijk dat hij vrije doorgang heeft naar omliggende tuinen of velden.

© foto: Margot Van Den Berghe

Deel